Diagnose

Wat betekent het?

Als een KNO arts of AC bij u een diagnose heeft gesteld kunt u hier opzoeken wat dit betekent.
Als u meer vragen heeft of op zoekt bent naar aanvullende informatie kunt u altijd bij ons terecht.

Aangeboren slechthorendheid

Ongeveer 1 op de 1.000 baby’s worden doof of slechthorend geboren. Dit kan genetisch bepaald zijn, als bijvoorbeeld slechthorendheid in de familie voorkomt. Er kan ook iets mis gaan bij de geboorte, als er bijvoorbeeld zuurstoftekort optreed.

Lawaaislechthorendheid

Als uw oren te vaak aan lawaai worden blootgesteld, kunt u hierdoor slechthorend worden. Veel jongeren luisteren naar te harde muziek. Ook op de werkvloer kan het voorkomen dat het geluid van het lasapparaat of de boor eigenlijk te gevaarlijk is.

Bij Hoortechniek Struijk bieden wij niet alleen hoortoestellen aan, maar ook gehoorbescherming. Voor elke denkbare situatie is er een mogelijkheid om uw gehoor te beschermen, maar niet uw hoor plezier te belemmeren.

Jongeren luisteren graag naar muziek. Door middel van oordopjes of een koptelefoon heeft niemand er last van en kunnen ze heerlijk ontspannen. Maar snel wordt het volume knopje op volle sterkte gezet. Niet verstandig! Je gehoor gaat hierdoor snel achteruit.

Universiteit Erasmus heeft een onderzoek gedaan en een handige vuistregel bedacht. Hierdoor kun je genieten van je muziek zonder een gehoorbeschadiging op te lopen.

Als je muziek luistert met oordopjes, moet het geluid op 60% staan van het maximale volume. Als je een maximum van 10 hebt, mag het geluid op uiterlijk 6 staan. Voor de koptelefoon is dit 70%.

Ouderdomsslechthorendheid

Als u ouder wordt, kan uw gehoor minder worden. U kunt op verschillende manieren merken dat u minder gaat horen. Het begint met de televisie of radio die steeds iets harder wordt gezet. U verstaat soms uw gesprekspartner niet als het wat rumoerig om u heen is. Grote kans dat u slechthorend bent.

In de winkel kunnen wij uw gehoor testen en kijken wij naar de beste oplossing. Een hoortoestel of andere hulpmiddelen kunnen u een uitkomst bieden. Wij helpen u graag met de beste oplossing om zo optimaal te kunnen horen!

Plotselinge slechthorendheid (sudden deafness)

U heeft altijd goed kunnen horen en nooit last gehad van slechthorendheid. Maar binnen korte tijd is uw gehoor heel hard achteruit gegaan?

Dan heeft u last van ‘plotselinge slechthorendheid; ook wel ‘sudden deafness’ genoemd. U kunt ook tegelijk last krijgen van een suizend geluid in uw oor. De oorzaken van plotselinge slechthorendheid zijn verschillend. Het kan ontstaan na een ongeluk met hoofdletsel of een infectie.

Voor een duidelijke diagnose raden wij u aan om op zeer korte termijn/direct langs de KNO-arts of uw huisarts te gaan. (www.kno.nl)

Plotselinge doofheid kan behandelt worden als u er zeer snel bij bent. U kunt uw gehoor (gedeeltelijk) terugkrijgen als u tijdig bij de KNO arts bent geweest. Dit is natuurlijk afhankelijk van de diagnose die de KNO-arts gesteld heeft. Als uw gehoor niet meer terugkeert of maar gedeeltelijk, kan een hoortoestel een oplossing zijn. U kunt een doorverwijzing krijgen van de KNO-arts. Samen met de audicien kijken we naar een gepaste oplossing.

Ziekten of andere oorzaken

Er zijn ziektes die slechthorendheid kunnen veroorzaken. Dit zijn de meest voorkomende:

Brughoektumor

Een brughoektumor is een gezwel dat zich op een welbepaalde plaats binnen de schedel bevindt, namelijk de brughoek. Er bestaan een linker en een rechter brughoek, die gelegen zijn aan de schedelbasis, tussen de pons of brug en de kleine hersenen. In dit gebied loopt een aantal hersenzenuwen.

De brughoektumor die het meest voorkomt gaat uit van de achtste hersenzenuw (de gehoors- en evenwichtszenuw, nervus acusticus) die ontspringt uit de pons en loopt naar de opening in het rotsbeen, de zogenaamde inwendige gehoorgang.

Hier komt hij samen te liggen met de zevende hersenzenuw of nervus facialis (die de gelaatsspieren aanstuurt). Het gezwel ontstaat uit de zogenaamde Schwann-cellen, die in feite het omhulsel van de zenuw vormen, de zenuwschede, en het gezwel is bijna altijd goedaardig.

Bron & meer informatie: (www.brughoektumor.nl)

Wat voor u de beste behandelingsmethode is stelt de KNO-arts voor u vast. Ook zal hij u vertellen hoe u met de situatie het beste om kunt gaan.

Hyperacusis

De Griekse betekenis van hyperacusis is ‘ik hoor teveel.’ Bepaalde geluiden die u eerst als normaal ervaarde, doen pijn aan uw oren. Het tikken van lepeltjes in een koffiekopje. Het tikken van hakken op een harde vloer. Een wc die wordt doorgetrokken.

Het geluid doet pijn aan uw oren of u krijgt er hoofdpijn van. Mensen die last hebben van hyperacusis zijn hun dynamisch bereik verloren. Dit betekent dat hun oren wisselende geluiden niet meer goed kunnen verwerken. Geluiden komen hierdoor te hard of te scherp binnen. Dit kan pijn veroorzaken aan het oor.

Een vaste oorzaak is niet bekend. Een operatie aan uw gehoorbeentjes, een hersenletsel, gehoorbeschadiging of medicijnen met een bepaalde bijwerking kunnen allemaal hyperacusis veroorzaken.

Als u slechthorend bent, kan een hoortoestel u helpen. Een hoortoestel kan de geluiden verzachten en u beter laten horen.

Ga met uw klachten langs een KNO-arts of audiologisch centrum.

Otosclerose

In het middenoor zitten de gehoorbeentjes hamer aambeeld en stijgbeugel. De stijgbeugel is bij otosclerose overwoekert door botgroei. Het geluid wordt niet goed meer doorgegeven en hierdoor hoort u minder. Ook het slakkenhuis kan aangetast zijn.

Deze ziekte komt vrijwel alleen voor onder blanke personen, voornamelijk bij vrouwen.

De KNO-arts zal u vertellen wat u het beste kunt doen. Opereren kan een optie zijn. Een hoortoestel wordt vaak als alternatief gekozen, en zo wordt de slechthorendheid ook verholpen.

Tinnitus

U heeft vast wel eens last van een vervelende pieptoon in uw oor ervaren. Na een paar seconde is deze meestal verdwenen. Maar niet voor iedereen verdwijnt deze pieptoon.
Een constant gezoem, gerinkel, gefluit in uw oren. Soms wat nadrukkelijker aanwezig dan de andere keer, maar hij is er wel. Deze aandoening noemen wij Tinnitus.

Een vaste oorzaak van tinnitus is niet aan te wijzen. Slechthorendheid gaat hier vaak mee samen. Tinnitus komt tegenwoordig vaak voor bij jongeren. Jongeren die regelmatig een concert of festival bezoeken, of regelmatig uitgaan worden blootgesteld aan harde muziek. Als dit lang doorgaat, is het mogelijk dat een blijvende pieptoon zal ontstaan. Deze zal nooit meer weggaan. Daarom raden wij jongeren en ouderen aan om tijdens concerten of het uitgaan gehoorbescherming te dragen. Kijk onder het kopje gehoorbescherming met welke middelen wij u kunnen helpen.

Ziekte van ménière

De ziekte van ménière zorgt voor slechthorendheid. Deze ziekte gaat samen met aanvallen. Deze aanvallen zorgen ervoor dat u duizelig wordt en last krijgt van oorsuizingen.

Deze ziekte ontstaat in het binnenoor. Het slakkenhuis in uw binnenoor bestaat uit verschillende compartimenten, afdelingen. Elk compartiment is gevuld met een bepaalde dikkige vloeistof. Het middelste compartiment bevat endolymfe. Ook het evenwichtsorgaan bevat deze vloeistof.

Bij de ziekte van ménière is er teveel van deze vloeistof aanwezig in het slakkenhuis en evenwichtsorgaan. De druk wordt hierdoor groter. Door deze druk wordt u duizelig en gaat uw gehoor minder goed werken.

Deze ziekte is niet te genezen. Wel kunt u leren leven met de aanvallen die u kunt krijgen. Vaak is het zo dat de aanvallen steeds minder vaak voorkomen en ook steeds minder zwaar zijn.

Voor uw slechthorendheid kunnen wij een oplossing bieden. Een hoortoestel lost uw slechthorendheid op. Zo kunt u ondanks uw ziekte toch weer horen, genieten van muziek of van de natuur. Wij helpen u graag verder.

Vragen over hoorproblemen?

Neem contact met op Hoortechniek Struijk voor al uw vragen over gehoor. Bel 0515-460480 of mail [email protected]