Andere oplossingen
Hulpmiddelen & Randapparatuur

Voor wie zijn de aanvullende oplossingen?

Als u last heeft van gehoorverlies, betekent dit niet altijd dat u direct een hoortoestel nodig heeft. Sommige gehoorverliezen zijn zo gering dat een hoortoestel niet de enige oplossing is.

Ook voor dragers van een hoortoestel

Het kan ook zijn dat u een hoortoestel heeft, maar u bijvoorbeeld uw wekker niet goed hoort. Daarom zijn er aanvullende oplossingen ook voor mensen die gebruik maken van een hoortoestel. Want beter horen moet voor iedereen mogelijk zijn!

Voor in huis

Telefoon met extra versterking

Telefoneren kan een lastige opgave zijn als u niet goed meer kunt horen. Een telefoon met extra hoor versterking is de oplossing. De versterking zorgt ervoor dat het geluid dat uit de telefoon komt versterkt wordt. De achtergrond geluiden worden gedempt. U zult uw gesprekspartner veel beter gaan verstaan.

Er zijn ook toestellen voor slechtzienden, met extra grote toetsen. Telefoneren is niet langer meer een lastig probleem, maar een geweldig middel om contacten te onderhouden.

Telefoon-hoor versterker

U kunt ook een losse hoor versterker kopen. Dit kan voor vaste huistelefoons, maar ook voor mobiele telefoons! U kunt de volume en klank zelf regelen en aanpassen op uw gehoor. U kunt een losse hoorversterker eenvoudig meenemen op reis.

Teksttelefoons op recept

Met een teksttelefoon kunt u elkaar berichten sturen via de vaste telefoonlijn. Als u wordt gebeld, verschijnt er tekst op het beeldscherm. U kunt reageren door iets terug te typen. Het is anders dan sms’en of mailen. Dit systeem werkt via de vaste telefoonlijn en hiervoor moet u wel echt bellen met elkaar.

Mobiele telefoon oplossingen

Er zijn mobiele telefoons die een oplossing aanbieden voor slechthorenden. U kunt bijvoorbeeld een hoorversterker kopen. Met een bluetooth-hoorversterker kunt u in de auto rustig telefoneren. Vraag onze audiciens naar de mogelijkheden.

Televisie

(draadloze) TV-hoorsystemen

Iedereen wil ontspannen tv kunnen kijken. Maar als u een gehoorverlies heeft, of een hoortoestel draagt, lukt dit niet altijd. Met een TV-hoorsystemen kunt u weer ontspannen tv kijken, alleen of samen met uw gezin. En dit is niet alleen geschikt voor de tv, maar u kunt het systeem ook gebruiken op de computer of met de stereo-installatie.

Hoe werkt het?
Het systeem werkt met een zender en een ontvanger. De zender wordt aangesloten op bijvoorbeeld de tv.

De ontvanger is een kinbeugelkoptelefoon of een ontvanger die u om uw nek draagt. Ook wel een halslus genoemd. De kinbeugelkoptelefoon is geschikt voor mensen zonder hoortoestel en de halslus geschikt voor mensen met een hoortoestel.

Als u een hoortoestel draagt moet u uw toestel op de T stand zetten. Nu kunt u tv kijken op een ontspannen manier. De gewenste geluidversterking kunt u zelf instellen. Een bijkomend voordeel is dat u als enige het bewerkte geluid hoort. U kunt dus samen met anderen ontspannen televisie kijken!

Overig

Deurbel

De deurbel niet kunnen horen is niet prettig. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te verhelpen.

  • Er zijn (draadloze) versterkers die het geluid van de deurbel versterken.
  • Een lichtsysteem die voor duidelijk zichtbare lichtsignalen zorgt wanneer er wordt aangebeld.
  • Een trilsysteem. Wanneer er wordt aangebeld, begint de ontvanger te trillen. Voor het trilsysteem moet u een ontvanger bij u dragen die de trillingen doorgeeft. Dit kan bijvoorbeeld met een horloge.

Flits- en trilwekkers

Een wekker geeft aan dat tijd is om op te staan. Logisch. Maar in plaats van een geluidssignaal, wordt u gewekt door trillingen of lichtflitsen.

Er zijn ook systemen die het geluid van de wekker zo versterken dat u het ook hoort. Er is geen reden meer om met het verkeerde been uit bed te stappen!

Lisa-snoerloze signaalrichtingen

Snoerloze lisa-signaalrichtingen zetten geluiden om in trillingen of lichtflitsen. Bijvoorbeeld als de deurbel gaat of er wordt gebeld. Zo kunt u nog steeds de deurbel of de telefoon horen.

De werking
De zenders nemen de signalen op. Ze zetten het geluid om in elektrische impulsen. Dit zenden ze naar de ontvangers. De ontvangers zetten het weer om in trillingen of lichtflitsen.

Voor communicatie

Solo-apparatuur

Omgevingsgeluiden kunnen soms een stoorzender zijn. Met soloapparatuur wordt de afstand tussen de spreker tot de luisteraar verkleind. De achtergrondgeluiden worden gedempt en de spraak wordt versterkt. Dit werkt via FM golven.

Kinderen die slechthorend zijn gebruiken dit vaak in de klas. De docent draagt een klein microfoontje. De ontvanger heeft het kind bij zich. Zo kan uw kind alles horen en blijft het goed bij de les.

Communicatiesystemen

Een wirwar van stemmen in een volle ruimte, lawaai in het verkeer of luide machines in een productiehal. In deze situaties moeten uw oren veel akoestisch geluid verwerken én ook een gesprek kunnen volgen. Niet eenvoudig.

Met communicatiesystemen worden de akoestische geluiden opgenomen door een microfoon. Het geluid wordt bewerkt en wordt het geluid gedempt, terwijl het gesprek beter te volgen is. Een uitvoering hiervan is bijvoorbeeld een koptelefoon of een apparaatje wat u bij u draagt.

Voor comfort

Maskeertoestellen

Als u last heeft van tinnitus maar niet van slechthorendheid kan een maskeertoestel de oplossing zijn. Een maskeertoestel maakt een bepaalde ruis aan. Er wordt als het ware een tegengeluid gemaakt om zo de tinnitus te verzachten. Er zijn ook hoortoestellen met deze functie.

Ringleidinginstallaties

In steeds meer kerken, theaters en grote zalen wordt er gebruik gemaakt van een ringleiding installatie.

De werking
We nemen het voorbeeld dat u een avondje uit gaat naar het theater. In een theater is er een spreker. De spreker maakt gebruik van een microfoon. Deze is aangesloten op een versterker.

In de zaal loopt er een ringleidingdraad. Als de spreker door de microfoon spreekt, wordt het geluid versterkt door de versterkers. In de vorm van stroom wordt het door de ringleidingdraad gestuurd. Deze ligt in een soort lus.

Nu ontstaat er een groot magnetisch veld. Als u een hoortoestel heeft moet u deze op de T-stand zetten. Door het magnetische veld komt het geluid in uw hoortoestel terecht.  Nu kunt u de spreker goed en duidelijk verstaan.

U kunt ook zonder hoortoestel hier gebruik van maken, door middel van een kinbeugel.

Vragen over andere oplossingen?

Neem contact met op Hoortechniek Struijk voor al uw vragen over hoorapparaten. Bel 0515-460480 of mail [email protected]